Australië houdt tweehonderd jihadstrijders tegen

Redactie

Australische antiterreureenheden hebben in ruim een half jaar tijd voorkomen dat in totaal zo'n tweehonderd jihadstrijders uit Australië konden vertrekken om in het Midden-Oosten deel te nemen aan de jihad. Vorige maand nog werden drie tieners tegengehouden. Dat hebben de Australische autoriteiten woensdag gezegd.

Sinds augustus zijn op Australische luchthavens antiterreureenheden gestationeerd. In die tijd zijn er 85 duizend mensen ondervraagd en werden tweehonderd mensen tegengehouden, omdat ze ervan verdacht werden naar Syrië en Irak te willen reizen om daar te gaan vechten. Deskundigen hebben nog geen idee waarom groepen zoals het extremistische Islamitische Staat zo effectief zijn in het werven van rekruten.

De Australische premier Tony Abbott zei dat de regering meer geld gaat investeren in grensbewaking en het bestrijden van terrorisme. "Het is van groot belang dat het Australische volk beseft dat een doodscultus probeert kwetsbare en makkelijk te beïnvloeden mensen te bereiken", aldus Abbott.