Ook Moskou 'blij' met toenadering VS en Cuba

Redactie

De Amerikaanse president Barack Obama kreeg dinsdag steun uit onverwachte hoek voor zijn Cuba-beleid. De Russische minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) was tijdens een bezoek aan Havana vol lof over de toenadering tussen de VS en Cuba.

"Normalisatie tussen de VS en Cuba maakt ons blij", zei Lavrov. "We juichen deze toenadering toe." De minister riep de Amerikanen op hun financiële "blokkade" van het eiland volledig op te heffen.

Obama zal zich vermoedelijk herkennen in het standpunt van Lavrov. De president zei eerder al het economische embargo tegen Cuba helemaal te willen schrappen. Daar heeft hij wel de steun voor nodig van het congres, waar de Republikeinen inmiddels de scepter zwaaien.

Cuba gold tijdens de Koude Oorlog als een bondgenoot van Rusland, maar na de val van de Sovjet-Unie bekoelde de relatie tussen de landen. Inmiddels zijn de banden weer aangehaald. Zo werd de Cubaanse miljardenschuld uit de Sovjet-tijd vorig jaar grotendeels kwijtgescholden. De banden tussen Moskou en Washington zijn de afgelopen jaren juist verslechterd.