Heropening museum Tunesië uitgesteld

Redactie

De heropening van het Nationale Bardo-museum in Tunis, dat op 18 maar het toneel was van een aanslag, is uitgesteld om logistieke en veiligheidsredenen. Dat heeft een woordvoerster van het museum dinsdag gezegd. Bij de aanslag kwamen 21 mensen om het leven. Twee schutters werden door de politie gedood.

Conservator Moncef Ben Moussa zei in een interview dat het museum waarschijnlijk pas zondag weer open gaat, en niet op dinsdag zoals de bedoeling was. Wel is er dinsdag een 'ceremoniële heropening', waarbij de slachtoffers van de aanslag worden geëerd en een uitvoering plaatsheeft van het symfonieorkest van Tunis. Activisten zijn van plan bij het museum een 'protestmars tegen terrorisme' te houden.

Moussa weet de vertraging vooral aan 'organistorische' problemen. Museumwoordvoerster Hanane Srarfi zei dat de problemen vooral logistiek van aard zijn, maar dat er 'natuurlijk ook gekeken wordt naar een veiligheidsaspect'. Er zijn volgens de woordvoerster geen concrete dreigingen, maar ze zei wel dat waakzaamheid geboden is.

De Tunesische autoriteiten hebben diverse mensen opgepakt in verband met de aanslag. Vijf beveiligers zijn ontslagen en een agent die het museum moest bewaken is achter de tralies verdwenen. Er wordt nog altijd jacht gemaakt op het brein achter de aanval. De archeologische schatten van het museum zijn volgens de autoriteiten niet beschadigd bij de aanslag.