Overleg Merkel-Tsipras 'goed en constructief'

Redactie

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier Alexis Tsipras hebben maandag in een 'goede en constructieve atmosfeer' urenlang met elkaar gesproken. Aan de orde kwamen de toestand in Griekenland, de werkwijze van de Europese Unie en de toekomstige samenwerking van Duitsland en Griekenland. Dat heeft de woordvoerder van Merkel dinsdag laten weten.

Woordvoerder Steffen Seibert gaf verder geen bijzonderheden. Beide bewindslieden stonden eerder maandag tijdens een onderbreking van hun overleg kort de pers te woord. Tsipras sloeg een verzoenende toon aan, maar deed geen concrete toezeggingen over hervormingen die door Duitsland en andere kredietverschaffers worden verlangd voordat zij nog een keer de buidel trekken om Griekenland uit zijn penibele financiële situatie te halen.

"Ik ben niet hier gekomen om financiële hulp te vragen. Ik ben gekomen om gedachten en meningen uit te wisselen, om te zien waar we het over eens zijn en waarover oneens", zei Tsipras. Hij beoordeelde het overleg als 'positief' en zei dat Merkel 'luistert en constructief wil zijn'.

Merkel wees er op dat Duitsland maar een van de landen van de eurozone is die moeten beslissen of de hervormingen die Griekenland voorstelt voldoende zijn. "Vandaag kunnen wij alleen maar praten over zaken", zei zij.

De Griekse regeringswoordvoerder Gavriil Sakellaridis zei tegen de Griekse televisie dat Tsipras Merkel heeft uitgenodigd voor een tegenbezoek. Wanneer dit plaats zal vinden is nog niet bekend. Hij zei dat Tsipras geen precieze lijst met voorgenomen bezuinigingen heeft voorgelegd. Deze zal over enkele dagen gereed zijn, maar zal geen maatregelen bevatten die de economie verder naar beneden trekken, zei hij.

Tsipras zet zijn bezoek aan Duitsland dinsdag voort met gesprekken met leiders van de linkse en groene oppositie en de regeringspartij SPD.