'Nederland op koers voor 25 medailles in Rio'

Maarten (rubbereend)

Precies vijfhonderd dagen voor de opening van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro voorspelt databureau Infostrada dat Nederland 25 medailles gaat pakken. Het bureau dat gespecialiseerd is in cijfers en statistieken presenteerde dinsdag de zogeheten virtuele medaillespiegel, die gebaseerd is op de resultaten bij alle mondiale sporttoernooien in de laatste jaren. Als de Spelen nu zouden worden gehouden, komt de Oranje-equipe volgens Infostrada uit op vijf gouden, zeven zilveren en dertien bronzen plakken, goed voor de zeventiende plaats in de medaillespiegel.

Het Nederlandse goud komt van wielrenster Marianne Vos, zeilster Marit Bouwmeester, turner Epke Zonderland, de hockeysters en de springruiters. De Verenigde Staten voeren het virtuele medailleklassement aan met 97 medailles, China (76) en Rusland (74) completeren het podium.

Tijdens Londen 2012 pakte Nederland twintig medailles: zes keer goud, zes keer zilver, acht keer brons. Die oogst was goed voor de dertiende plek in de medaillespiegel. Infostrada verspelde toen achttien plakken. Voor Rio 2016 hoopt NOC*NSF op een plek in de top tien.

Het complete overzicht:
Goud: Vos, Hockeydames, Bouwmeester, Paardenspringteam en Zonderland
Zilver: Ellen van Dijk, Hockeymannen, Kromowidjojo (50vrij), Polling, Ligtlee (sprint), Oogink, Gal
Brons: Dressuurteam, Brasspennincx (keirin), Hassan (1500m), Postma, Heiner, Van Rijsselberghe, Kromo (100 vrij), dames 4x100 vrij, Grol, Van Emden, Dex Elmont, mannen boogschutters