Drie man geëxecuteerd om aanslag station Kunming

Thom Puiman (Juicyhil)

De autoriteiten in het zuidwesten van China hebben dinsdag drie Oeigoeren geëxecuteerd die ter dood waren veroordeeld voor hun aandeel in een aanslag op het treinstation van Kunming. Bij de aanslag op 1 maart 2014 vielen vijf mensen reizigers aan met messen. Eenendertig mensen kwamen om het leven en 141 raakten gewond.

Volgens de autoriteiten behoorden de drie mannen tot dezelfde terroristische organisatie als de daders, van wie er toentertijd vier ter plekke werden doodgeschoten. De vijfde aanvaller, een zwangere vrouw, viel levend in handen van de politie en werd later tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

De drie mannen werden twee dagen voor de aanslag opgepakt toen ze uit China probeerden weg te komen. Nadat ze het contact met de drie hadden verloren besloten de overige vijf leden van de groep hun geplande aanval toch uit te voeren, stelde het gerechtshof in Kunming vast. Ze zijn terechtgesteld nadat hun vonnissen wegens moord en het aanvoeren van een terroristische organisatie door het Chinese hooggerechtshof waren bevestigd.

Oeigoeren zijn een islamitische etnische minderheid uit het westen van China. Zij voelen zich in cultureel en economisch opzicht overvleugeld door Han-Chinezen en sommigen verzetten zich daartegen met geweld. De Chinese autoriteiten wijten het geweld, dat in het afgelopen jaar aan honderden mensen het leven heeft gekost, aan separatisten en religieuze extremisten.