Radio ist verboten!

Harry

Het Rotterdamse Radio Museum heeft een tentoonstelling van radiotoestellen die tijdens de Tweede Wereldoorlog illegaal waren.

Ten tijde dat de nazi's Nederland bezetten waren radiotoestellen waar 'opruiende' uitzendingen van verzetszender Radio Oranje uit Londen mee te beluisteren waren verboden. In 1943 werden dan ook alle radio's in beslag genomen om de luisterdichtheid naar de eigen nazi propaganda te bevorderen. Om er voor te zorgen dat het verbod serieus genomen werd waren er zware sancties van kracht, zoals de doodstraf door executie voor het in bezit hebben van een radiotoestel.

De creativiteit van de eigenzinnige Nederlander kent echter weinig grenzen als die écht iets wil. Daardoor bouwde men zelfs ontvangers in koekblikken om vooral zélf uit te kunnen maken waar men wel of niet naar luisterde bij gebrek aan internet dat toen nog niet bestond.

Volgens de site van het museum kan men de tentoonstelling van creatieve vondsten en wat toen hi-tech was, gratis bewonderen van donderdag tot en met zondag van 13:00 tot 16:00 uur. Zelfs het parkeren is gratis! Volgens de site. Gratis en voor niets is iets dat echte Nederlanders ook heel erg waarderen.

Radiozenders weer in de lucht (Novum)
Radiozenders weer in de lucht (Novum)