Van Rijn: Onder de 18 jaar geen e-sigaret

Redactie

Om te voorkomen dat jongeren te makkelijk in aanraking komen met de elektronische sigaret, scherpt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) de regels aan. Net als bij de verkoop van alcohol en gewone sigaretten wordt 18 jaar de minimumleeftijd om een e-sigaret te mogen kopen. Dit geldt ook voor de elektronische sigaret zonder nicotine.

Ook komen er strengere eisen voor de ingrediënten die in de e-sigaret kunnen. De regels gelden voor alle elektronische sigaretten, met en zonder nicotine. Van Rijn schrijft maandag aan de Tweede Kamer dat hij de minimumleeftijd zo snel mogelijk wil invoeren. De bewindsman beloofde de Kamer al dat hij met een leeftijdsgrens zou komen voor e-sigaretten met nicotine. Nu wil Van Rijn die leeftijdsgrens voor alle e-sigaretten.

Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geeft aan dat de e-sigaret in sommige gevallen schadelijker is dan eerder werd aangenomen. "Tabak roken is weliswaar veel schadelijker, maar we moeten er alles aan doen om jongeren te weerhouden van roken. Des te groter de kans dat ze er nooit aan beginnen", vindt de staatssecretaris.

Van Rijn: Onder de 18 jaar geen e-sigaret
Van Rijn: Onder de 18 jaar geen e-sigaret (Foto: ANP)