Open deur: mannen drinken het meest

MarcusViridis

Mannen slaan meer alcohol achterover dan vrouwen. Gemiddeld genomen dan natuurlijk, voordat ik drankverslaafde Foksters op m'n nek krijg. Maar een Brits onderzoek laat zien dat beide sekses tijdens hun leven door vergelijkbare stadia gaan, wanneer het op zuipen aankomt.

Zo laat het onderzoek zien dat zowel mannen als vrouwen tijdens de puberteit een duidelijke piek hebben op de hoeveel geconsumeerde spraakwater. Tijdens de middelbare leeftijd is het drankgebruik stabiel, maar wat minder dan daarvoor. Wanneer het tijd wordt voor een leesbrilletje en eventueel een rollator, dan daalt het drankgebruik.

Opvallend is dat jongeren de meeste drank naar binnen gieten, maar dat ouwetjes zo'n beetje elke dag drinken, zij het dan in minder grote hoeveelheden dan de jongeren, die gemiddeld selchts twee maal per week de keel smeren . De onderzoekers zijn van mening dat dit kan betekenen dat ouderen wat vaker afhankelijk zijn van een dagelijkse portie drank. Iets dat lijkt op therapeutisch zuipen.

25-jarige mannen drinken ongeveer 10 drankjes per week, terwijl vrouwen van dezelfde leeftijd slechts op een schamele 5 glaasjes per week komen. Tijdens het onderzoek gaven opvallend veel vrouwen aan dat ze slechts een keer per maand gaan pimpelen en/of wat drinken tijdens een speciale gelegenheid.

Hoewel het een onderzoek zich richt op het Verenigd Koninkrijk, laat het ongeveer dezelfde cijfers zien als een vergelijkbaar onderzoek binnen de Verenigde Staten. Klein verschilletje: Amerikanen drinken ietsiepietsie minder dan de Britten.