Iran boos om geplande toespraak Netanyahu in VS

static

Iran heeft zaterdag geërgerd gereageerd op het voornemen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu het Amerikaanse Congres toe te spreken. Volgens minister Javad Zarif (Buitenlandse Zaken) mag kritiek van Netanyahu niet in de weg staan van een akkoord over het Iraanse nucleaire programma.

Zarif waarschuwde zaterdag dat de speech zal laten zien dat Netanyahu "de vrede in de regio wil laten ontsporen door angst te zaaien en leugens te verspreiden, zelfs in andere landen". Volgens de minister mag dat "geen obstakel worden om een akkoord te bereiken".

De Israëlische premier heeft onlangs felle kritiek geuit op de onderhandelingen over de omstreden nucleaire activiteiten van Iran. Netanyahu zou zijn toespraak willen aangrijpen om Amerikaanse politici te waarschuwen niet in zee te gaan met Teheran.

Eerder reageerde ook het Witte Huis getergd op de geplande speech. De Israëlische premier is uitgenodigd door de Republikeinen, buiten de regering om. Een topadviseur van president Barack Obama noemde het bezoek "destructief" voor de relatie tussen de landen.

Obama wil volgens eerdere berichten Iran betrekken bij de strijd tegen IS. Dat zou onderdeel zijn van een deal tussen de landen waarover Obama in het geheim met ayatollah Khamenei zou hebben gecorrespondeerd. Het sjiitische Iran ziet het radicaal-soennitische IS als een grote bedreiging langs zijn landsgrenzen. IS heeft verklaard het sjiisme in de regio te willen uitroeien.

Ook Iran bemoeit zich met toespraak Netanyahu
Iran boos om geplande toespraak Netanyahu in VS (Foto: ANP)