Nieuw-Zeeland gaat Iraakse militairen trainen

Redactie

Nieuw-Zeeland stuurt een kleine groep militairen naar Irak om te helpen Iraakse militairen te trainen voor de strijd tegen de groep Islamitische Staat. Het gaat om maximaal 143 militairen die niet zelf actief zullen worden ingezet voor gevechtsmissies. Dat heeft premier John Key dinsdag meegedeeld.

Het merendeel van de Nieuw-Zeelanders wordt waarschijnlijk gestationeerd op de legerbasis Taji ten noorden van Bagdad, waar ook Australiërs zijn gelegerd. De inzet begint in mei en zal waarschijnlijk twee jaar duren, afhankelijk van een evaluatie na negen maanden. Premier Key zei dat de regering heeft gekeken naar mogelijkheden om de hulp aan Irak uit te breiden, naast de humanitaire bijstand die nu al wordt geboden. "Wij hebben de plicht om stabiliteit en rechtsorde internationaal te ondersteunen. Wij onttrekken ons niet aan het op ons nemen van ons deel van de last wanneer het op regels gebaseerde internationale systeem wordt bedreigd, zoals nu het geval is."

Oppositieleider Andrew Little van de Labour Party hekelde de beslissing van de regering om het parlement geen stem te geven in de troepeninzet. Hij zei dat het onrealistisch is om te denken dat de Nieuw-Zeelandse troepen buiten de gevechten kunnen blijven. "Zij zullen worden blootgesteld aan een veel breder conflict. En dat zullen niet alleen de soldaten zijn die wij naar Irak sturen, maar alle Kiwi's die in de wereld rondreizen." Little zei dat het Iraakse leger gefragmenteerd is, verraderlijk en corrupt en niet de juiste organisatie om IS te verslaan.

De stafchef van de Nieuw-Zeelandse strijdkrachten, luitenant-generaal Tim Keating, onderkent het gevaar van aanvallen door infiltranten in het Iraakse leger, maar meent dat Nieuw-Zeelandse trainers van toegevoegde waarde kunnen zijn. "Het maakt niet uit waarmee wij beginnen, maar wij zullen werken naar ons doel om een professionele Iraakse defensiemacht te ontwikkelen", zei hij.