Ferrari haalt Byrne terug van pensioen

Peterselieman

Het Formule 1-team Ferrari heeft voormalig hoofdontwerper Rory Byrne teruggehaald. De 71-jarige Zuid-Afrikaan is al met pensioen, maar kon geen nee zeggen tegen de lokroep uit Maranello om de nieuwe hoofdontwerper Simone Resta te gaan begeleiden.

Byrne beleefde topmomenten in zijn loopbaan tussen 2000 en 2004 toen hij met Ferrari de Formule 1 domineerde. De Zuid-Afrikaan zorgde samen met coureur Michael Schumacher, teambaas Jean Todt en strateeg en technische baas Ross Brawn voor vele zeges en titels.

Na de teleurstellende resultaten van de afgelopen jaren heeft Ferrari meermalen aan de boom geschud qua personeelsleden. De laatste ronde zorgde ervoor dat teambaas Marco Mattiacci, ontwerpbaas Nikolas Tombazis, technisch directeur Pat Fry en een aantal anderen het veld moesten ruimen. Maurizio Arrivabene werd de nieuwe teamleider, terwijl Resta verantwoordelijk werd voor het ontwerp van de auto en James Allison voor het technische gedeelte.

Omdat Resta nog niet veel ervaring heeft is in Maranello besloten hem te koppelen aan oude rot Byrne. Arrivabene: "Ik ken Rory al jaren en ik heb hem gevraagd of hij het zag zitten om de komende jaren weer voor ons te gaan werken. Ik zag de ogen van Rory meteen twinkelen. Ik vond dat ongelooflijk dat mensen van zijn leeftijd nog als een kind zo enthousiast zijn. Rory begeleidt Simone als een mentor, waarbij hij zijn ervaring doorgeeft. Dat heeft zijn uitwerking al op enkele details van de auto gehad."