Skiester Maze oudste wereldkampioene ooit

heywoodu

Skiester Tina Maze heeft in het Amerikaanse Beaver Creek haar tweede wereldtitel van 2015 gepakt. De Sloveense was niet te kloppen op de alpinecombinatie, hoewel het nog spannender werd dan vooraf verwacht. Maze, die drie dagen eerder ook de afdaling won, is met haar 31 jaar en 280 dagen de oudste wereldkampioene ooit. Dat record pakte ze met haar afdalingsgoud al af van Rösli Streiff, die in 1932 zowel op de slalom als op de combinatie wereldkampioene werd.

Maze was op de afdaling, het eerste onderdeel, al de snelste. Dat scheelde niet veel, want de Zwitserse Lara Gut gaf slechts 0,02 seconden toe. Anna Fenninger, de wereldkampioene super-G, stond na de afdaling op 0,29 seconden op de derde plaats. Het gevaar voor de medailles leek vooral te komen van het Oostenrijkse duo Nicole Hosp (4e op 0,90 seconden) en Michaela Kirchgasser (8e op 1,33 van Maze).

In de tweede run, de slalom, liet vooral Kirchgasser zien dat ze in topvorm verkeert. Met veruit de snelste run van allemaal wist ze de snelste tijd te pakken, die door Hosp met moeite verbroken kon worden. Maze, die als laatste naar beneden ging, leverde bovenin veel tijd in op Hosp, maar wist zich net op tijd te herstellen en pakte zo het goud. Hosp gaf in de eindstand 0,22 seconden toe op Maze, Kirchgasser pakte brons op 0,35 tellen.