Cruijff: "Het past allemaal niet bij Ajax"

Redactie

Na drie competitieduels zonder zege, wist Ajax zondag weer eens te winnen. De Amsterdammers wonnen met geluk van Go Ahead Eagles (1-2). Johan Cruijff kraakte een kritische noot. "Duidelijk is in ieder geval dat waar Ajax zoekende is, concurrent PSV een stap vooruit zet", toont Cruijff zich kritisch in zijn column in De Telegraaf.

Ondanks de zege van de Ajacieden bedraagt de achterstand op koploper PSV nog altijd twaalf punten. Volgens het clubicoon van Ajax zijn de Eindhovenaren op de goede weg. "Vorig seizoen liet PSV in het tweede deel van de competitie nog steken vallen, maar dat probleem is er nu niet. Wat dat betreft zijn de rollen met Ajax omgedraaid", is Cruijff van mening. Het spel van de formatie van trainer Frank de Boer houdt volgens de 67-jarige Amsterdammer niet over.

"Drie wedstrijden op rij niet scoren, weinig schoten op doel en thuis tegen Feyenoord veel minder balbezit hebben; het past allemaal niet bij de club", oordeelt één van de beste voetballers aller tijden. Volgens Cruijff is het overigens niet alleen Ajax dat onstabiel presteert.

Volgens Cruijff hebben ook de andere (sub)topclubs er last van. "Maar Ajax staat niet alleen. Ook FC Twente en Feyenoord hebben moeite om wedstrijden te winnen die ze moeten winnen", aldus Cruijff, die Ajax sinds de jaarwisseling zag winnen bij FC Groningen (2-0). Daarna kakte het in.

In het thuisduel met Feyenoord was Ajax geen schim van zichzelf, maar wist het één puntje uit het vuur te slepen (0-0). Een week later ging het op bezoek bij Vitesse wel helemaal fout (1-0). Een paar dagen later liep de huidige landskampioen tegen AZ tegen de tweede nederlaag op rij aan (0-1).