Zwitser Küng in nagelbijter naar wereldtitel op de afdaling

heywoodu

De Zwitserse skiër Patrick Küng heeft in Beaver Creek de wereldtitel op de afdaling gepakt. Op de beroemde Birds of Prey-piste was Küng in een zenuwslopende wedstrijd de snelste, terwijl het vooral om de overige medailles ongekend spannend was. De Nederlander Marvin van Heek kwam vanwege ziekte net als op de super-G niet aan de start.

De Zwitser Carlo Janka was de eerste met een toprun, maar hij moest de Fransman Adrien Theaux even later de hand schudden. De enorme groep kanshebbers ging vervolgens verder met de Amerikaan Steven Nyman, die bekend staat als specialist op de piste in Beaver Creek. Hij maakte dat helemaal waar en maakte korte metten met de tijd van Theaux. De van een blessure teruggekeerde Svindal kwam er net niet aan, terwijl ook Max Franz, Georg Streitberger en Christof Innerhofer faalden.

Het was vervolgens de beurt aan de Zwitser Beat Feuz, die op de Birds of Prey al regelmatig topprestaties neergezet heeft. Bovenin ging hij echter tot twee keer toe bijna onderuit, maar met een fenomenale run wist hij dat goed te maken en pakte hij met slechts 0,03 seconden voorsprong de snelste tijd. Dominik Paris faalde net als op de super-G, terwijl de Fransman Guillermo Fayed, het hele seizoen al stabiel bezig, na een zenuwslopende run - waarin het constant stuivertje wisselen was met Feuz - de uiteindelijk vijfde tijd wist te skiën.

Küng gaat uit zijn dak na de afdaling van zijn leven (Foto: Getty)

De Noor Kjetil Jansrud was voor velen de favoriet dankzij zijn sterke seizoen, maar een stevige botsing met een poortje op de super-G bleek hem te veel te hinderen: Jansrud werd slechts vijftiende. Daarna kwam dan Küng naar beneden en als eerste leek hij voor een nagenoeg foutloze run te zorgen. Hij opende net zo snel als landgenoot Feuz, maar vervolgens bouwde hij zijn voorsprong langzaam maar zeker uit. Onderaan bleek Küng 0,31 seconden sneller te zijn dan Feuz. 

Olympisch kampioen Matthias Mayer kon met een twaalfde plek niet overtuigen, evenals kersvers wereldkampioen super-G Hannes Reichelt, die dertiende werd. De Amerikaan Travis Ganong, dit seizoen goed voor één World Cup-zege, zette zijn thuispubliek echter in vuur en vlam, door de tijd van Küng serieus te bedreigen. Dat lukte uiteindelijk niet, maar wel snoepte hij het zilver weg voor de neus van Feuz. Direct daarna leek Didier Defago in zijn laatste grote wedstrijd op weg naar een kleine stunt, maar de olympisch kampioen afdaling van 2010 moest na een fout genoegen nemen met de elfde plek. Het goud was zo voor Küng, gevolgd door Ganong op 0,24 seconden, Feuz (+0,31), Nyman (+0,34), Fayed (+0,39) en Svindal (+0,45).