Veel aanrijdingen in noorden door gladheid

Harry

In het noorden van het land zijn zaterdagochtend tientallen aanrijdingen gebeurd. Oorzaak is de gladheid door ijzel. Volgens de meldkamer Noord-Nederland 'blijven er maar meldingen binnen komen'. Politie, brandweer en verkeersdiensten adviseren mensen om niet de weg op te gaan.

Vooral op de A7 tussen Drachten en Groningen was het zaterdagochtend raak met diverse aanrijdingen. Onder meer bij Leek botsten vier auto's op elkaar. Daarbij zijn drie mensen gewond geraakt, van wie twee ernstig. Tussen Bolsward en Witmarsum raakten ook meerdere auto's en een vrachtwagen van de weg. De A7 tussen Groningen en Heerenveen is voorlopig in beide richtingen dicht.

In het noorden van het land valt regen die op de koude ondergrond direct bevriest waardoor de wegen spiegelglad worden. Aan het eind van de ochtend komen de wegtemperaturen boven nul en verdwijnt de gladheid, is de verwachting. Rijkswaterstaat is in het noorden met veel strooiwagens op pad gegaan om de gladheid te bestrijden.

De grootste problemen doen zich vooralsnog voor in Friesland, Groningen en Drenthe. Het KNMI heeft voor deze en de provincies Noord-Holland, Overijssel en Flevoland code oranje afgekondigd vanwege extreem weer. In het noorden hebben de veiligheidsregio's ook een NL Alert verstuurd om mensen te waarschuwen voor de gladheid.