Bestand in Oost-Oekraïne voor evacuatie Debaltseve

Redactie

Het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten in het oosten van het land zijn een tijdelijke gevechtsstop overeengekomen bij de stad Debaltseve. Het bestand moet burgers de kans geven de stad, die vooralsnog in handen is van het leger, te ontvluchten.

In Debaltseve komt een aantal belangrijke spoorlijnen samen, waardoor de stad van groot strategisch belang is. De rebellen proberen Debaltseve sinds eind vorige maand te veroveren.

Een konvooi van enkele tientallen bussen vertrok vrijdag uit Voehelhirsk, een nabijgelegen stadje, naar Debaltseve om mensen te evacueren. Een woordvoerder van de rebellen zei te verwachten dat zo'n duizend inwoners Debaltseve vrijdag zullen verlaten.

De Franse president François Hollande, die samen met de Duitse bondskanselier in Angela Merkel vrijdag in Rusland over de crisis gaat praten met president Vladimir Poetin, zei dat het bestand pas de eerste stap is. "Iedereen is zich ervan bewust dat de eerste stap een staakt-het-vuren moet zijn, maar dat alleen is niet genoeg. We moeten een mondiale oplossing vinden."