Haarhuis verkiest Rus boven Hogenkamp in Fed Cup

Boris (borisz)

Captain Paul Haarhuis heeft voor de openingsdag van het Fed Cupduel tegen Slowakije gekozen voor tennissters Kiki Bertens (WTA-70) en Arantxa Rus (WTA-218) in het enkelspel. Richel Hogenkamp (WTA-125), de nummer twee van Nederland, werd verrassend gepasseerd.

Bertens zal in de openingswedstrijd aantreden tegen de 20-jarige Anna Schmiedlova (WTA-75). De tweede wedstrijd gaat tussen Rus en de Slowaakse kopvrouw Magdalena Rybarikova (WTA-47). Zondag speelt Bertens tegen Schmiedlova en treft Rus Rybarikova. Michaëlla Krajicek en Richel Hogenkamp vormen het Nederlandse dubbel. Zij treffen in het laatste duel Rybarikova en Schmiedlova.

"Het was een moeilijke keuze, Arantxa Rus en Richel Hogenkamp staan allebei goed te spelen. Ik verwacht dat we met het spel van Arantxa tactisch gezien meer kans maken tegen de Slowaakse dames", aldus Fed Cup-captain Paul Haarhuis. 

Het Slowaakse team treedt in Apeldoorn aan zonder sterspeelster Dominika Cibulkova (WTA-18), die zich afmeldde vanwege een achillespeesblessure. Ook de zieke Jana Cepelova (WTA-58) ontbreekt, net als Daniela Hantuchova (WTA-73), die zich niet beschikbaar stelde.

Voor Bertens is haar eerste tegenstandster geen onbekende. Vorig jaar in Hong Kong wist te Wateringse in twee sets te winnnen van Schmiedlova. Rus speelde in 2009 (WTA-Miami) en 2012 (WTA-Rosmalen) al eens tegen Rybarikova. Beide ontmoetingen gingen verloren. 

De winnaar van de ontmoeting in Apeldoorn speelt in april een play-offduel tegen één van de verliezers uit wereldgroep I. Inzet is dan een plek in de hoogste groep voor het volgende seizoen. Het verliezende land speelt een play-offwedstrijd om lijfsbehoud in wereldgroep II. Nederland speelde in 1998 voor het laatst op het hoogste niveau voor landenteams.