Reichelt grijpt wereldtitel super-G op Birds of Prey

heywoodu

De Oostenrijkse skiër Hannes Reichelt heeft in het Amerikaanse Beaver Creek de wereldtitel gewonnen op de super-G. Op de beroemde Birds of Prey-piste wist de 'Beaver Creek-specialist' het duel met Kjetil Jansrud in zijn voordeel te beslechten. De Amerikaan Ted Ligety raakte zijn in Schladming gewonnen wereldtitel kwijt: Hij werd negende.

De eerste starter van de dag, Brice Roger, bleef gelijk een tijd de snelste. Pas zeven skiërs later kon Georg Streitberger de Fransman van de eerste plek stoten, waarna het tijd was voor de langverwachte comeback van thuisheld Bode Miller. Dat ging echter volledig de mist in, want hoewel Miller halverwege veel sneller was dan Streitberger sloeg de schrik toch toe bij het publiek: De Amerikaan bleef met een hand in een poortje haken, draaide achterover en smakte hard met zijn hoofd op de sneeuw. Hij leek er relatief goed vanaf te komen, tot later bleek dat hij een stevige vleeswond opgelopen heeft aan zijn rechterbeen. Het ziet er niet prettig uit, maar de foto is hier te zien. Een filmpje van de crash is hier te zien, terwijl aan het eind de wond getoond wordt.

Enkele minuten na Miller maakte een andere grote naam zijn comeback: Aksel Lund Svindal deed het echter een stuk beter in zijn eerste wedstrijd van het seizoen. De Noor maakte grote indruk en pakte zelfs de snelste tijd. Dat werd gelijk daarna verbroken door de Fransman Adrien Theaux, maar Svindal mocht bijzonder tevreden zijn met zijn onverwachte zesde plek. Vervolgens was het de beurt aan de 'grote mannen', te beginnen met Otmar Striedinger die het niet haalde. De Zwitserse veteraan Didier Defago kwam tot de uiteindelijk zevende tijd, terwijl Matthias Mayer zijn goede vorm liet zijn en de op dat moment derde tijd liet noteren.

Het vooraf verwachte duel ging echter tussen Kjetil Jansrud - dit seizoen dominant op de snelle onderdelen - en de Oostenrijker Hannes Reichelt, die in 2005, 2007 en in december 2014 al de World Cup super-G won op de Birds of Prey-piste. Hij was razendsnel onderweg en slaagde er ondanks een grote fout onderin in om de snelste tijd af te pakken van Theaux. Jansrud was vervolgens aan de beurt en de grote Noor maakte gelijk bovenin al een fout: Hij sloeg met zijn hoofd tegen een poortje aan. Desondanks hield hij de schade beperkt, maar op de streep kwam hij 0,27 seconden tekort om Reichelt te passeren. Dat was exact hetzelfde verschil als Mayer, waardoor het duo het brons leek te delen, nadat Dominik Paris - als laatste van de groep favorieten - geen bedreiging bleek.

Cook kan zijn geluk niet op als hij beseft dat hij zeer waarschijnlijk zilver gaat winnen op het WK, veruit zijn beste prestatie ooit (Foto: Getty)

Dit alles was echter buiten één Canadees gerekend: Een kleine week voor zijn 26e verjaardag leek Dustin Cook de tijd van Reichelt serieus aan te vallen. Dat lukte niet helemaal, maar met slechts 0,11 seconden achterstand zorgde hij voor een enorme stunt door de tweede plek voor zich op te eisen. Cook is weliswaar bezig aan zijn beste seizoen ooit - hij is sinds 2010 actief in de World Cup - maar verder dan de 12e plek kwam hij nog nooit. Dat was wel dit seizoen, uitgerekend bij de super-G in Beaver Creek.