Verhuurder geeft V&D meer lucht

Redactie

Bij V&D is de druk donderdag enigszins van de ketel gehaald door de bereidheid van winkelpandeigenaar IEF Capital om als een ultieme poging om V&D te redden te zoeken naar een oplossing voor hun huurconflict.

Verhuurder IEF had dinsdag in een kort geding van V&D geëist vier winkels in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht te ontruimen omdat het noodlijdende warenhuisconcern niet aan zijn huurverplichtingen voldeed. Ontruiming van deze filialen zou volgens V&D leiden tot een surseance, veelal het voorportaal van een faillissement.

De voorzieningenrechter zou vrijdag vonnis wijzen, maar op verzoek van beide partijen is dat aangehouden tot 20 februari. V&D zei in een reactie uiterst tevreden te zijn over de handreiking van IEF. "Het aanhouden van het vonnis is een gunstige ontwikkeling", aldus een woordvoerster.

De afgelopen dagen voerden IEF en V&D gesprekken. Volgens IEF-fondsmanager Nechemja de Bruijn is duidelijk geworden dat de acute financiële problematiek weliswaar zeer groot is, maar dat beide partijen toch goede mogelijkheden zien op lange termijn de kosten substantieel te verlagen. "Er is echter meer tijd nodig om deze langetermijnoplossingen met alle relevante partijen - vastgoedeigenaren, banken, aandeelhouder en vakbonden - te kunnen realiseren."

Verhuurder en huurder doen een dringend beroep op alle overige betrokken partijen maximaal mee te werken aan het uitwerken van de langetermijnoplossingen.

Met die oproep vingen zij bot bij de vakbonden. Die besloten donderdag na een gesprek met V&D hun gang naar de rechter gewoon door te zetten. V&D had de bonden uitgenodigd te komen praten over het voorstel om het loonoffer van 5,8 procent dat de werknemers van het warenhuisbedrijf verplicht moeten brengen niet in één keer door te voeren, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, maar in twee stappen over een periode van een jaar.

"Er bleek geen ruimte te zijn om over te praten. Het is gewoon een nieuw dictaat", aldus FNV-onderhandelaar Niels Suijker. Volgens hem heeft V&D in het gesprek met de bonden aangegeven dat het heel, heel zwaar wordt als zij niet instemmen. "Maar dat is voor ons geen reden om met het mes op de keel alsnog akkoord te gaan", aldus de vakbondsman.

Het kort geding waarin de bonden de eenzijdig doorgevoerde salarisverlaging aanvechten, dient op 16 februari bij de rechtbank in Amsterdam.