Prostitutieproces tegen Strauss-Kahn van start

Thom Puiman (Juicyhil)

In Frankrijk begint maandag het proces tegen Dominique Strauss-Kahn, de voormalige directeur van het Internationaal Monetair Fonds. Kahn, die ooit gold als favoriet voor het Franse presidentschap, wordt vervolgd wegens betrokkenheid bij een Frans prostitutienetwerk. Volgens de openbaar aanklagers was Strauss-Kahn een van de pooiers. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij voor maximaal tien jaar achter de tralies verdwijnen.

Strauss-Kahns carrière ging in vlammen op nadat een kamermeisje in een hotel in New York hem in 2011 van aanranding had beschuldigd. Tot een proces kwam het uiteindelijk niet en Strauss-Kahn trof een schikking met het kamermeisje, maar de Franse Socialistische Partij schoof hem aan de kant als potentiële kandidaat voor de verkiezingen van 2012.

Kort na het incident in New York werd Strauss-Kahns naam voor het eerst genoemd in de zogeheten Carlton-affaire, zoals het onderzoek naar het prostitutienetwerk wordt genoemd. Strauss-Kahn zou samen met meer dan tien Franse en Belgische zakenlieden en agenten, die tevens medeverdachten zijn in de zaak, een prostitutienetwerk hebben gerund dat opereerde vanuit hotels.

Strauss-Kahn werd in 2012 al ruim dertig uur ondervraagd door de Franse politie. Hij heeft erkend te hebben deelgenomen aan orgies, maar zegt nooit te hebben geweten dat de vrouwen prostituees waren. Dit wordt in twijfel getrokken door sommige van de vrouwen die de autoriteiten hebben ondervraagd. Zij zeggen tussen 2009 en 2011 seks te hebben gehad met Strauss-Kahn in een luxe hotel en een restaurant in Parijs en ook in Washington.

"Ik was geschokt. Ik wilde er bij niet betrokken raken", zei de vrouw over een van de seksfeestjes. Ze omschreef hoe ze in 2009 aankwam in een hotel in Parijs en Strauss-Kahn zag die door zeven of acht vrouwen 'onder handen werd genomen'. Het idee dat Strauss-Kahn niet wist dat de vrouwen prostituees waren is wat de vrouw betreft uitgesloten. "Hij wil dat we denken dat hij naïef was, of hij denkt dat wij debiel zijn", aldus de vrouw.

De verwachting is dat het proces zo'n drie weken gaat duren. Strauss-Kahn zal waarschijnlijk pas na 10 februari een getuigenis afleggen.