Malinese militairen gedood in hinderlaag

Redactie

Zeker twee Malinese militairen zijn gedood toen ze in een hinderlaag liepen in het noorden van Mali. Dat heeft het leger maandag bekendgemaakt. Nog eens drie militairen raakten gewond.

De militairen waren zondag onderweg naar de plaats Douekire om daar de veiligheid op de wekelijkse markt te handhaven. Daar werden ze beschoten. Vooralsnog heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist, maar in het noorden van Mali zijn diverse gewapende groepen actief.

Na een staatsgreep door het leger in 2012 kwam het noorden van Mali in handen van Toearegseparatisten, die op hun beurt werden verdreven door moslimextremisten die banden hebben met Al-Qaida. Uiteindelijk werd in 2013 onder leiding van Frankrijk een offensief ingezet en nu proberen de Verenigde Naties en het Malinese leger orde op zaken te stellen. Hoewel de moslimextremisten grotendeels werden verdreven, zijn er nog altijd groepen strijders actief. Bovendien blijven de Toearegs in opstand komen tegen de centrale regering in Bamako.