Cricketers vernederen Uganda en pakken alsnog promotie

Boris (borisz)

Het Nederlandse cricketteam heeft zich in Namibië met een grote overwinning op Uganda en met goede resultaten op de andere velden verzekerd van promotie naar de ICC World Cricket League Championship, het hoogste niveau voor cricketlanden met een associate-status. 

Nederland had vooraf een kleine kans op promotie. Oranje moest de laatste wedstrijd van Division 2 tegen Uganda met grote cijfers winnen en moest daarna afwachten wat er op de andere velden zou gebeuren. Nederland won met grote cijfers. Uganda verloor al snel vier wickets in de eerste vijf overs. Daarna maakte Ahsan Malik het snel af. Hij pakte vijf wickets voor slechts 7 runs in 6.4 overs. Uganda kwam uit op een totaal van 79 runs.

Nederland wist deze score snel te overtreffen. Binnen 6.3 overs werd een totaal van 80 runs gescoord. Myburgh (14 runs), Borren (29 runs), Barresi (20 runs), Cooper (1 run) en Bukhari (12 runs) waren hiervoor verantwoordelijk. Door de snelle score ging de net run rate van Nederland flink omhoog. 

Het werd afwachten voor het cricketteam. Als Kenia zou winnen van Nepal of Namibië zou minder dan 180 runs scoren tegen Canada, dan zou Nederland promoveren. Het leek er slecht uit te zien voor Oranje. Namibië kwam goed uit te startblokken tegen Canada en wist uiteindelijk 225 runs te maken. Ze versloegen Canada en promoveerden daardoor naar de World Cricket League Championship. 

Kenia verloor in het duel tegen Nepal al snel twee wickets. Echter Kenia wist zich te herstellen en passeerde in de 35e over het totaal van Nepal. Het Aziatische land werd daardoor derde en liep promotie mis. Kenia werd vierde in de groep. 

Oranje speelt zaterdag nog de finale van Division 2 tegen Namibië. In de groepsfase werd nog verloren van het gastland. De wedstrijd gaat alleen om de eer. Er staat niets meer op het spel.