Irak verslaat Iran na strafschoppen

Boris (borisz)

Irak heeft zich ten koste van Iran geplaatst voor de halve finale van het toernooi om de Azië Cup. In Canberra bleek Irak de sterkste in de beslissende strafschoppenserie. Invaller Reza Ghoochannejhad, oud-speler van onder andere SC Cambuur en sc Heerenveen, kopte in de allerlaatste minuut van de verlenging de 3-3 binnen en sleepte daarmee een strafschoppenserie uit het vuur voor Iran.

Aanvaller Sardar Azmoun bracht Iran na 20 minuten op 1-0. Het land kreeg vlak voor de rust een fikse tegenvaller kreeg te verwerken. Mehrdad Pooladi kreeg zijn tweede gele kaart en kon vertrekken. Hij kreeg zijn tweede gele kaart voor een fopduik.

In de 56ste minuut trok Ahmed Yasin de stand gelijk. Een paar minuten daarvoor zag Iran uitblinker Azmoun per brancard het veld verlaten. Voor hem kwam N.E.C.-speler Alireza Jahanbakhsh het veld in. In de verlenging kwamen beide landen nog twee keer tot scoren. Morteza Pouraliganji en invaller Reza waren trefzeker namens Iran. Younis Mahmoud en Durgham Ismael vonden het net namens Irak. Osama Rachid, middenvelder van Alphense Boys, bleef de hele wedstrijd op de bank van Irak.

Salam Shaker was uiteindelijk de gevierde man bij Irak, nadat hij de laatste penalty binnen schoot. Vahid Amiri zag daarvoor zijn strafschop op de paal uiteen zag spatten. Ook Jahanbakhsh benutte zijn strafshop. Irak neemt het maandag in de halve finale op tegen Zuid-Korea. De laatste kwartfinale vandaag gaat tussen Japan en Verenigde Arabische Emiraten. De winnaar van dat duel speelt in de halve tegen gastland Australië.

Samenvatting Irak - Iran. (Bron: YouTube)