Thaise premier afgezet en aangeklaagd

Redactie

Het Thaise parlement heeft vrijdag voor de afzetting van premier Yingluck Shinawatra gestemd voor haar betrokkenheid bij een regeringsprogramma voor de subsidiëring van rijst waar de overheid miljarden euro's op heeft verloren. De stemming betekent dat Yingluck voor vijf jaar wordt verbannen uit de politiek. Het openbaar ministerie wil de ex-premier ondertussen vervolgen voor nalatigheid en corruptie in verband met de subsidies.

Het Thaise parlement is op hand van het leger, dat in mei de macht greep. De meeste volksvertegenwoordigers hebben banden met het leger of met de tegenstanders van Yingluck. Het was dan ook weinig verrassend dat van de 220 parlementariërs er slechts dertig tegen de afzetting stemden. Als Yingluck schuldig wordt bevonden aan nalatigheid en corruptie kan ze tien jaar cel krijgen.

De ex-premier heeft nog niet op de stemming of de aanklachten gereageerd, maar ze ontkende donderdag zich schuldig te hebben gemaakt aan corruptie. "De rijstsubsidies werden door een groep mensen uitgevoerd. Het was een resolutie van het kabinet. Waarom word ik alleen aangepakt?", vroeg Yingluck. "Alleen mij aanpakken toont aan dat er een verborgen agenda achter schuilgaat, een politieke agenda."

Het subsidieprogramma zorgde ervoor dat rijstboeren twee keer de marktwaarde werden betaald voor hun oogst. Uiteindelijk verloor de overheid omgerekend meer dan 3,5 miljard euro op de subsidies. Volgens Yinglucks aanhangers waren de subsidies bedoeld om de Thaise boeren een steuntje in de rug te geven en de inkomensongelijkheid in het land te verkleinen. Het programma was een factor in Yinglucks overwinning bij de stembus in 2011.