Beurs reageert goed op besluit ECB

Redactie

De Europese beurzen zijn donderdag fors hoger gesloten nadat het nieuw aangekondigde opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank niet teleurstelde. De AEX won anderhalf procent op 447,77 euro. Ook de omringende beurzen sloten fors hoger. De euro verloor juist aan kracht en werd tegenover de dollar 1,8 procent lager verhandeld op 1,1413.

De ECB zal vanaf maart maandelijks voor zestig miljard euro aan obligaties opkopen, waaronder staatsobligaties.

In de AEX werden 21 fondsen hoger verhandeld tegenover slechts vier fondsen lager. Koplopers waren Fugro, Philips en Randstad met net geen drie procent koerswinst. De enige serieuze daler was Gemalto met een dagverlies van 2,7 procent na een negatief analistenrapport van Goldman Sachs. Een nieuwe opdracht voor het Franse LeKiosk veranderde daar niets aan. Heineken sloot een half procent lager.

In de AMX koerste Imtech maar liefst 9,2 procent hoger na melding van een omvangrijke opdracht van Volkswagen. Financiële details gaf Imtech niet vrij. Aperam won 4,7 procent. De verliezen bleven bepekt tot minder dan een procent, met uitzondering van TomTom, dat 1,2 procent aan beurswaarde verloor.

Bij de kleinere fondsen vielen Ballast Nedam en Telegraaf Media Groep op met dagverliezen van bijna 2,5 procent.