'Knot ging niet akkoord met ECB-besluit'

Redactie

DNB-president Klaas Knot heeft donderdag niet ingestemd met het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om de aankoop van staatsobligaties in te zetten als wapen tegen de lage inflatie in de eurozone. Dat meldde De Telegraaf op basis van ingewijden.

Knot zou samen met vier andere ECB-bestuurders niet akkoord zijn gegaan met de nieuwe stimuleringsmaatregelen. Daarbij wordt de komende anderhalf jaar zo'n 1100 miljard euro in de Europese economie gepompt, hoofdzakelijk via de aankoop van staatsobligaties.

ECB-president Mario Draghi liet in een toelichting weten dat de steun voor het plan binnen het ECB-bestuur zo duidelijk was, dat er geen formele stemming nodig was om te zien of een meerderheid akkoord ging. Hij liet echter ook weten dat er geen unanieme steun was. Daarbij noemde hij zoals gebruikelijk geen namen van tegenstanders.

Behalve om Knot ging het volgens De Telegraaf om de Duitsers Jens Weidmann en Sabine Lautenschläger, de Est Ardo Hansson en de Oostenrijker Ewald Nowotny. Hun tegenstand zou zijn gebleken uit hun bijdrage in de vergadering.