Jongeren krijgen eigen boekenweek

Redactie

Om jongeren van vijftien tot en met achttien jaar weer aan het lezen te krijgen, komt er voor deze groep een eigen literair evenement. Van 23 tot en met 29 maart is er de Literatour, een nieuwe campagne voor jongeren 'die leesplezier vooropstelt en middelbare scholieren helpt een boek te vinden dat bij hen past'. Dat maakte de stichting CPNB donderdag bekend.

Tijdens deze 'Boekenweek voor jongeren' bezoeken jonge schrijvers middelbare scholen om in gesprek te gaan met leerlingen en hen te inspireren met leesplezier. Dit jaar gaan onder anderen Gideon Samson, Mano Bouzamour, Lydia Rood, Ernest van der Kwast en Daniëlle Bakhuis op tournee langs verschillende scholen. Ook kunnen jongeren op vertoon van hun CJP Cultuurkaart in de boekwinkel vijf euro korting krijgen op een van de 25 geselecteerde titels en kunnen ze met een online-instrument uitvinden welk boek het beste bij ze hoort.

Daarnaast wordt tijdens de week de Dioraphte Literatour Prijs bekendgemaakt en uitgereikt. Er zijn twee juryprijzen (voor een Nederlandstalig boek en een vertaald boek) en een publieksprijs. Voor die laatste prijs kunnen jongeren via internet stemmen op hun favoriete boek. De drie winnaars ontvangen ieder een bedrag van vijftienduizen euro.

Literatour richt zich op 788 duizend Nederlandse jongeren van vijftien tot en met achttien jaar. Volgens de CPNB staat hun leesgedrag onder druk, waardoor de geletterdheid afneemt. "Wie regelmatig leest, gaat beter en daardoor automatisch vaker lezen."

Literatour is een project van de CPNB met enkele andere organisaties, waaronder de Stichting Lezen en CJP.