Volleybaldier Guidetti wil winnen met Oranje

Maarten (rubbereend)

Na een aantal magere jaren wil Giovanni Guidetti met de Nederlandse volleybalsters weer successen behalen. De ambitieuze 42-jarige trainer heeft zich tot doel gesteld om later dit jaar bij het Europees kampioenschap in eigen land met Oranje een medaille te veroveren. "Ik ken de geschiedenis van Oranje, maar die telt niet meer. Deze talentvolle speelsters hebben alles in zich om te winnen. Ik wil ze de juiste instrumenten aandragen om dit te leren. Ik geloof in de potentie van deze ploeg", zei Guidetti, die donderdag op spectaculaire wijze met een helikopter voor zijn presentatie in Apeldoorn arriveerde.

De Italiaan groeide op in een echte volleybalfamilie. Zijn vader schreef een toonaangevend boek over coaching. Op 5-jarige leeftijd ging hij als vanzelfsprekend zelf de zaal in, maar bleek al snel te klein te zijn om als speler succes te hebben. Guidetti legde zich daarom al op jonge leeftijd toe op het coachen. "Volleybal is mijn leven en mijn passie. Ik dank God dat ik mij iedere dag met volleybal bezig mag houden", zei hij bij zijn introductie. De afgelopen jaren had Guidetti de Duitse vrouwen onder zijn hoede met wie hij twee keer zilver haalde bij de Europese titelstrijd. Ondanks verschillende aanbiedingen koos Guidetti uiteindelijk voor Nederland omdat hij gelooft dat hij met Oranje successen kan halen.

De Italiaan staat met zijn speelsters het liefst zo veel mogelijk in de zaal. Hij traint gemiddeld vijf, zes uur per dag. "Ik ben zeker geen voorstander van een militair regime en te veel regels. Het moet voor de speelsters ook leuk zijn. Ik wil ze vooral helpen om het beste uit zichzelf naar boven te halen." Hij ziet daarbij ook een belangrijke rol weggelegd voor een mental coach. "Ik ga samen met de bond proberen de juiste persoon hiervoor te vinden. Je hebt te maken met jonge vrouwen in een kritische leeftijd. Deze steun is daarbij heel belangrijk."

Hij blijft zijn baan als bondscoach combineren met het trainerschap bij de Turkse club Vakifbank. Die duobaan ziet hij niet als belemmering. "Dat is tegenwoordig heel normaal en ik kom de speelsters bij de diverse clubs ook regelmatig tegen." De bond zal in overleg met Guidetti een assistent-coach aanstellen die in de winter de taken waarneemt.