Favorieten moeiteloos door op Australian Open

Maarten (rubbereend)

Novak Djokovic en Serena Williams hebben zich donderdag moeiteloos naar de derde ronde van de Australian Open geslagen. Beide nummers één van de tenniswereld, Djokovic bij de mannen, Williams bij de vrouwen, hoefden geen set af te staan op het hardcourt in Melbourne.

Van de naweeën van de ziekte waar Djokovic in zijn partij in de eerste ronde mee kampte, was donderdag niets meer te merken. De Serviër gunde de Rus Andrei Koeznetsov in de tweede ronde in Melbourne slechts vijf games: 6-0, 6-1 en 6-4. "Vooral de eerste twee sets waren van grote klasse", merkte Djokovic na de slechts 84 minuten durende partij op. "Ik voelde me ook veel beter. Dit was het spel waarvan ik twee dagen geleden had gehoopt dat ik zou spelen."

Williams had tegen de Russin Vera Zvonareva, ooit nog de nummer twee van de wereld, iets meer moeite in de eerste set, maar die stortte in het tweede bedrijf volledig in: 7-5 en 6-0. "Ik moest even een omschakeling in mijn hoofd maken", biechtte Williams op. "Ik zei tegen mezelf: Serena, deze meid heeft tweede op de ranglijst gestaan, ze is een klassespeelster, ze weet wat ze doet. Daar moest ik even in komen."

Stan Wawrinka, titelverdediger bij de mannen, liet zich niet verrassen. De Zwitser rekende in drie sets af met de Roemeense qualifier Marius Copil, de laagst geklasseerde speler die nog in het toernooi zat. De nummer 194 van de wereld bleek niet tot een stunt in staat: 6-7 (4), 6-7 (4) en 3-6.

Grootste verrassing op donderdag was wellicht de uitschakeling van Carolina Wozniacki. De als achtste geplaatste Deense bleek niet opgewassen tegen Victoria Azarenka, die na blessureleed weer wat van haar oude vorm heeft hervonden. De Wit-Russin, in 2012 en 2013 winnares van het eerste grandslamtoernooi van het jaar, won in twee sets: 6-4 en 6-2.