Biatleet Schempp wint na bizarre finish

heywoodu

Biatleet Simon Schempp heeft bij de World Cup in Ruhpolding voor eigen publiek de massastart gewonnen. De Duitser deed dat door in een zinderende slotfase niet alleen af te rekenen met zijn mede-koplopers, maar ook met de vele kritiek op de kwaliteit van zijn eindsprint.

In de massastart, een race over 15 kilometer, wordt vier keer geschoten: Eerst zijn er twee liggende schietbeurten, daarna moeten de vijf schijven twee keer in staande positie getroffen worden. Pas na de derde schietbeurt begon er enige tekening te ontstaan in het veld. Naast Schempp waren ook zijn landgenoot Daniel Böhm, de Oostenrijker Simon Eder, de Tsjech Michal Slesingr en de Fransen Quentin Fillon Maillet en Jean-Guillaume Beatrix nog foutloos. De Rus Anton Shipulin zat ondanks één fout ook knap in de kopgroep. De jonge Noor Johannes Thingnes Bø, dit seizoen veruit de snelste op de ski's, was ook foutloos, maar keek toch tegen een achterstand aan: Hij werd eerder omver geskied door een vallende Jakov Fak.

Bij de laatste schietbeurt werd de groep verder uitgedund: Shipulin maakte nog een fout en moest de koplopers laten gaan, Böhm schoot slechts twee schijven omver en moest dus drie keer de strafronde in. De Noor Emil Hegle Svendsen kon zich met in totaal één fout voorin nestelen, net als Ole Einar Bjørndalen. Het duurde niet lang voor de oude Bjørndalen zich gewonnen moest geven en op het moment dat het echte sprintgeweld begon kwam ook Svendsen tekort. Het werd vervolgens een verwoede strijd tussen Schempp, Fillon Maillet en Slesingr, waarbij de Duitser - aangemoedigd door 17.000 kelen - zijn ski een fractie van een seconde voor die van Fillon Maillet over de finish drukte. Voor de Fransman was het wel het beste resultaat uit zijn carrière, nadat hij eerder dit seizoen achtste werd bij de sprint in Pokljuka. 

World Cup-leider Martin Fourcade kende een slechte race. Door vier fouten en een matige snelheid op de ski's kwam hij niet verder dan de 21e plek. Het was voor het eerst in meer dan drie jaar dat de Fransman bij twee opeenvolgende wedstrijden de top-20 niet haalde. 

Schempp (#4) drukt zijn ski een fractie van een seconde eerder over de streep dan Fillon Maillet (#22) en Slesingr (#9) (Foto: Getty)

De zege bij de vrouwen was voor de Wit-Russische Darya Domracheva. De nummer twee in de World Cup schoot weliswaar drie fouten, door haar pure snelheid op de ski's - ze was de snelste van allemaal - won ze met groot verschil. De tweede plek ging enigszins verrassend, maar tot grote vreugde van het publiek, naar Franziska Preuß. De pas 20-jarige Duitse kwam dit seizoen al eens tot de vierde plek, maar wist zondag voor eigen publiek voor het eerst in haar leven individueel het podium van de World Cup te behalen. Veronika Vitkova uit Tsjechië pakte de derde plek. De Finse Kaisa Mäkäräinen, leidster in de World Cup, was de enige die de snelheid van Domracheva bij kon houden, maar haar vier fouten brachten haar 'slechts' de zevende plaats.