NFF: nog geen award voor 2 miljoen bezoekers

Daan de Witte (daan1601)

Het Nederlands Film Festival denkt nog niet na over een nieuwe prijs voor Nederlandse films die meer dan twee miljoen bezoekers trekken. Dat heeft een woordvoerster zondag laten weten.

Vaderlandse titels die meer dan honderdduizend, vierhonderdduizend of een miljoen bezoekers trekken, worden sinds veertien jaar bekroond met zogenoemde Gouden, Platina en Diamanten Films. De komedie Gooische Vrouwen 2 is heel hard op weg om de volgende mijlpaal te passeren, twee miljoen bezoekers. "We gaan het zeker vieren als het de film lukt", aldus de zegsvrouw. "Maar we willen niet op de zaken vooruit lopen. Bezoekersaantallen laten zich lastig voorspellen."

Het eerste deel bleef steken op 1,9 miljoen kaartjes.Toch lijkt de kans dat Gooische Vrouwen 2 daar overheen gaat heel reëel. De film loopt beter dan zijn voorganger: in zes weken tijd werd de komedie met Linda de Mol inmiddels door 1,57 miljoen mensen gezien. De film draait nog in 135 zalen. Ook regisseur Will Koopman laat weten de huid nooit te willen verkopen voordat de beer geschoten is. "Maar het zou natuurlijk wel helemaal te gek zijn."

De laatste Nederlandse bioscoopfilm die meer dan twee miljoen bezoekers trok, was de eerste Flodder. Voor de iconische komedie van regisseur Dick Maas werden in 1986 meer dan 2,3 miljoen kaartjes verkocht.