Russen overspoelen St. Moritz

LTVDK

Afgelopen week verraste de centrale bank van Zwitserland iedereen door de waarde van de Frank los te koppelen van de Euro. Hierdoor schoot de koers omhoog en is een skitrip naar het Alpenland een stuk minder aantrekkelijk geworden. Behalve dan voor de welgestelde Rus.

Al jaren is St. Moritz een uitvalbasis voor de vermogende Rus, die even een paar weken wil gaan skiën in Zwitserland. Opvallend is wel dat het de enige Zwitserse plaats is die deze loyaliteit kan genieten. Andere populaire wintersportplaatsen zien namelijk een fikse terugloop van het aantal Russen.

Naast de koersontkoppeling met de Euro is de Roebel, als gevolg van de internationale sancties en een lage olieprijs, het afgelopen jaar dramatisch gedaald. Er wordt dan ook verwacht dat het aantal toeristen uit de omringende landen fors zal gaan dalen. Ondanks deze aderlating zitten de vijfsterrenhotels in het luxueuze bergdorp nog steeds goed vol.

Dat Russen dol zijn op geld uitgeven mag wel duidelijk zijn: voor zo'n €100,- koop je naast de piste een truffelpizza. De verwachting is dan ook dat de lokale economie weinig last zal hebben van de koerswijzigingen. Of dit ook voor de rest van het land geldt, is nog te bezien.