Rivierengebied herdenkt hoogwater 1995

Redactie

De uiterwaarden van de grote rivieren staan op dit moment onder water. Maar dat is niet te vergelijken met het hoogwater van 1995, toen ruim 250.000 mensen moesten evacueren omdat de rivierdijken dreigden te breken. Het Rivierengebied herdenkt de komende weken die spannende periode, die eind van deze maand precies twintig jaar geleden is.

"De dijken waren toen door verschillende oorzaken op veel plaatsen niet goed onderhouden. Het werd extreem hoogwater met regen en harde wind. Het gevolg was dat sommige dijken op doorbreken stonden en dat een van de grootste evacuaties uit de Nederlandse geschiedenis nodig was", aldus het waterschap Rivierenland. Het rivierengebied is als het ware een badkuip tussen dijken: als er een dijk breekt, komt het hele gebied meters onder water te staan.

De Ooijpolder aan de Waal en het Land van Maas en Waal waren de eerste gebieden waar mensen moesten vertrekken. Maar de inwoners van het dorp Ochten in de Betuwe kregen op 1 februari de grootste schrik te verwerken: hun toenmalige burgemeester Henk Zomerdijk gaf het bevel dat iedereen binnen drie uur huis en haard moest verlaten. Op dat moment sijpelde er al water door de dijk. Het leger moest eraan te pas komen om de dijk tegen te houden. Op 31 januari onthult Sanne van Lent, die in die bange uren is geboren, aan de Waalbandijk in Ochten een herinneringsplaquette.

Overal in het gebied van de grote rivieren zijn deze weken activiteiten rond het hoge water. Er zijn boottochten over de rivieren, tentoonstellingen, een muziektheatershow en een film. Er zijn verhalen verzameld van mensen die 1995 meemaakten. Het waterschap heeft samen met de overheden een lespakket ontwikkeld voor basisscholen, om kinderen vertrouwd te maken met de nukken en grillen van de rivieren.

"Na 1995 is versneld driehonderd kilometer dijk verbeterd. Maar het klimaat verandert en de dijken zijn kwetsbaar. De komende tientallen jaren wordt er met name in het Rivierengebied vier tot vijf miljard euro besteed aan de dijken. Inwoners van het gebied zullen vertrouwd moeten raken met bouwactiviteiten om dijken te verplaatsen en nevengeulen te graven. Want het water zal de ruimte altijd blijven opeisen", aldus het waterschap.