Israël: 'stop met ICC'

Tim (timmmmm)

Israël is bezig met een campagne tegen het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag. Het land probeert landen die een bijdrage aan het ICC leveren ertoe te zetten maar helemaal te stoppen met dat Strafhof. De reden? Den Haag onderzoekt oorlogsmisdaden gepleegd door Israël en onze gekeppelde kompanen zijn blijkbaar bang voor wat uit dat onderzoek komt.

Eerder deze week berichtten we al over het onderzoek dat het Strafhof zou starten. Israël is daar dus niet zo blij mee. Avigdor Lieberman, hun minister van Buitenlandse Zaken, zei vandaag dat hij bevriende landen als Canada, Australië en Duitsland heeft gevraagd gewoon te stoppen met hun bijdrage aan het Strafhof. 

Een saillant detail is dat het niet eens een onderzoek naar vermeende Israelische oorlogsmisdaden is, maar naar oorlogsmisdaden in de regio in het algemeen. Ook Hamas wordt onderzocht. Toch vertrouwen ze het in Israël blijkbaar niet. Overigens erkent Israël het Strafhof niet. Of de landen aangesproken door Israël ook van plan zijn gehoor te geven aan de oproep, is nog niet bekend.