Le Pen: Doek Schengen op

static

Het paspoortvrij reizen in de Schengenlanden moet aan banden worden gelegd. Marine Le Pen van de Franse rechts-nationalistische partij Front National (FN) bepleitte dit dinsdag in Straatsburg. Le Pen is Europarlementariër en hield een persconferentie in het Europees Parlement (EP). De zeggenschap over wie een land binnenkomt, moet weer aan de landen zelf zijn, zei Le Pen. "Stop met Schengen."

Eerder pleitte Geert Wilders van de PVV ervoor dat Nederland het Schengenverdrag opzegt en weer zelf de grenzen gaat controleren. In het EP werken het FN en de PVV samen.

Paspoortvrij reizen is mogelijk tussen 26 landen, waaronder ook Nederland. Niet alle landen van de Europese Unie, zoals Ierland en Groot-Brittannië, zijn aangesloten bij Schengen maar niet-EU-landen als IJsland en Noorwegen dan weer wel.

"Europa beloofde ons betere controles, ook bij onze buitengrenzen, maar zie wat er is gebeurd", zei Le Pen. Zij wees op Hayat Boumeddiene, de vrouw van Amedy Coulibaly, die vrijdag mensen gijzelde in een supermarkt in Parijs. Zij kon ongestoord Frankrijk verlaten en naar Spanje vertrekken om daar naar Turkije te vliegen. Daarna is zij doorgereisd naar Syrië.

Le Pen wil ook dat personen met een dubbele nationaliteit en van wie bekend is dat ze in landen als Syrië gaan strijden, het (Europese) paspoort wordt afgepakt. "We hebben er geen behoefte aan dat deze mensen terugkeren."

Le Pen: Doek Schengen op
Le Pen: Doek Schengen op (Foto: ANP)