Coma grijpt leiding op bijltjesdag in Dakar

Peterselieman

Marc Coma heeft in de achtste etappe van de Dakar Rally de leiding gegrepen in het motorenklassement. De Spanjaard won de etappe van Uyuni naar Iquique niet, maar was wel de beste van de toppers op een dag die het beste kan worden omschreven als bijltjesdag.

De etappe zou oorspronkelijk 781 kilometer duren, maar is door slechte weersomstandigheden in Bolivia flink ingekort. Het weer, alsmede het zware parkoers eisten hun tol, want veel motorcoureurs moesten met onderkoelingsverschijnselen of technische problemen opgeven. Onder hen waren vier coureurs uit de top twintig in het klassement: Alessandro Botturi, Michael Metge, Daniel Gouet en Jordi Viladoms.

De zege vandaag ging naar de Chileen Pablo Quintanilla die elf seconden voorsprong had op de Spanjaard Juan Pedrero Garcia en de Slowaak Stefan Svitko die een seconde meer nodig had. Een knappe achtste plaats was voor de Nederlander Hans Vogels die 7.34 minuten toegaf. Hiermee was hij drie seconden sneller dan Coma.

Grote verliezers waren de Honda-coureurs. Paulo Gonçalves hield de schade met twaalf minuten achter Quintanilla nog beperkt, maar klassementsleider Joan Barreda Bort heeft veel tijd verloren. De Spanjaard had gisteren in de zevende etappe bij een val een gebroken stuur opgelopen en wisselde in het bivak het stuur met Honda-genoot Demian Guiral. Deze laatste moest uiteindelijk met problemen opgeven, terwijl Barreda zelf elektrische problemen had en gesleept werd door Jeremias Israel. Omdat het een marathonetappe betrof was hulp van buitenaf niet toegestaan.

De Nederlander Jan van Gerven ging vandaag niet meer van start. Zijn motor bleek na de etappe van gisteren niet meer te repareren.

Coma heeft nu in het klassement de leiding overgenomen. Hij heeft nu negen minuten voorsprong op Gonçalves en elf minuten op Quintanilla. Vogels klom door het goede resultaat van vandaag en alle uitvallers naar plaats twaalf op 2.06 uur van Coma. Frans Verhoeven staat zeventiende op 3.05 uur.

Quads
Ook bij de quads is de klassering stevig over de kop gegaan. De Pool Rafal Sonik leidde tot vandaag, maar moest na de zware beproeving naar Iquique bijna 37 minuten toegeven op dagwinnaar Jeremias Gonzalez Ferioli. De Argentijn had op de streep een voorsprong van ruim zeven minuten op nummer twee de Chileen Ignacio Casale. De Uruguayaan Sergio Lafuente werd op ruim elf minuten derde.

In het klassement staat Lafuente nu bijna zeven minuten voor op Sonik. Derde is Lafuente op 49 minuten. Gonzalez staat nu op 2.45 uur vierde.