'IS actief in zuiden Afghanistan'

Redactie

Terreurbeweging Islamitische Staat is actief in het zuiden van Afghanistan. Dat hebben Afghaanse regeringsfunctionarissen en hoge militairen maandag voor het eerst erkend. IS ronselt in Afghanistan nieuwe strijders, voert de voor hen karakteristieke zwarte vlag en is volgens sommige bronnen zelfs de strijd met de Taliban aangegaan.

Een man genaamd Mullah Abdul Rauf zou de rekrutering van nieuwe strijders leiden. Generaal Mahmood Khan van het Afghaanse leger zegt dat de inwoners van een aantal verschillende districten in de provincie Helmand melding hebben gemaakt van de aanwezigheid van Rauf en zijn getrouwen. "Een aantal stamleiders (...) en andere mensen hebben contact met me opgenomen om te zeggen dat ze van Mullah Rauf hadden gehoord en dat hij ze vroeg bij hem aan te sluiten", aldus Khan.

De Taliban lijken echter niet gediend van de concurrentie van IS. De militanten hebben de bevolking gewaarschuwd Rauf, die volgens de gouverneur van de provincie Nimroz van 1996 tot 2001 juist deel uitmaakte van de Afghaanse Taliban, te negeren. Zowel Khan als gouverneur Amir Mohammad Akundzada zeggen dat Rauf na de Amerikaanse invasie werd opgepakt en jarenlang is vastgehouden in Guantanamo Bay.

"Mensen zeggen dat hij de zwarte vlag op verschillende plekken heeft gehesen en de witte vlag van de Afghaanse Taliban heeft gestreken", zegt stamleider Saifullah Sanginwal. 'Er zijn berichten dat 19 of twintig mensen zijn omgekomen' bij gevechten tussen IS en de Taliban, aldus Sanginwal.