Frankrijk mobiliseert veiligheidstroepen na aanslagen

Redactie

Frankrijk heeft tienduizend leden van de veiligheidstroepen gemobiliseerd om het land en de bevolking te beschermen tegen aanslagen. Dat heeft het Franse ministerie van defensie maandag bekendgemaakt. Volgens minister Jean-Yves Le Drian worden de veiligheidstroepen vanaf dinsdag ingezet en vooral op plekken die gevoelig liggen. Ook wordt er gezocht naar een 'waarschijnlijke handlanger' van de daders die vorige week een bloedbad aanrichtten.

Volgens premier Manuel Valls is de zoektocht naar de handlanger uiterst urgent, omdat 'het gevaar nog altijd aanwezig is'. Hij zei op televisiezender BFM dat Frankrijk in oorlog is met 'terrorisme, tegen jihadisme en tegen de radicale islam'.

De weduwe van een van de aanvallers, Hayat Boumedienne, stak vorige week donderdag de grens tussen Turkije en Syrië over, de dag voor de gijzeling bij een joodse supermarkt in Parijs. Dat zei de Turkse minister van buitenlandse zaken maandag. Ze zou op 2 januari vanuit Madrid naar Turkije zijn gereisd en tot afgelopen donderdag in een hotel in Istanbul hebben verbleven.