Coma pakt dagzege in Dakar Rally

Peterselieman

Marc Coma heeft zijn eerste dagzege in deze Dakar Rally te pakken. De Spanjaard was in de 458 kilometer lange proef tussen Copiapo en Antofagasta met zijn KTM-motor ruim twee minuten sneller dan klassementsleider Joan Barreda Bort.

Barreda Bort mocht vandaag het spoor uitzetten, maar liet zich al snel inhalen door Coma. Gezamenlijk zijn ze naar de finish gereden, waarbij ze de rest van het veld op achterstand zetten. De Chileen Pablo Quintanilla presteerde in eigen land opnieuw goed met een derde plaats op bijna drie minuten van Coma.

Hans Vogels pakte vandaag een 25e positie. De Nederlander had 35 minuten meer nodig dan de dagwinnaar. Frans Verhoeven werd vandaag dertigste met bijna 44 minuten achterstand. Voor Humphrey Senn van Basel is de rally voorbij. Hij moest door eigen schuld afgelopen nacht al in de duinen overnachten en kwam pas laat in het bivak aan. De Nederlander begon nog wel aan de proef van vandaag, maar koppelingsproblemen deden hem uiteindelijk de das om.

In het klassement heeft Barreda Bort ruim tien minuten voorsprong op Coma. Paulo Gonçalves bezet op bijna 23 minuten de derde positie. Vogels is op plek 22 de beste Nederlander op 1.50 uur achterstand.

Quads
Rafal Sonik mag bij de quads wederom een dagzege bijschrijven. De Pool had op de streep in Antofagasta bijna elf minuten voorsprong op thuisrijder Ignacio Casale. Jeremias Gonzalez werd op bijna 22 minuten derde. Kees Koolen verloor onderweg veel tijd, waardoor hij slechts vijftiende werd, na eerder vijfde te hebben gelegen. De Nederlander had op de meet bijna anderhalf uur achterstand.

Sonik heeft in het klassement 24 minuten voorsprong op Casale. Sergio Lafuente staat op 26 minuten derde. Koolen is tiende op ruim 2,5 uren achterstand.