'Noord-Korea tuigt onderzeeër op met raketten'

Chuck-N0rr1s

Noord-Korea lijkt bezig te zijn een onderzeeboot op te tuigen met raketten. Dat stelt 38 North, de website van het VS-Korea Instituut van de Johns Hopkins School of Advanced International Studies donderdag op basis van satellietfoto's.

Het onderzoeksinstituut meldde eerder dat Noord-Korea bezig was een rakettestinstallatie te bouwen bij een marinewerf in de oostelijke stad Sinpo. Op een commerciële satellietopname van 18 december is op de werf in Sinpo een onderzeeër te zien met een grote rechthoekige opening in de commandotoren. Volgens analist Joe Bermudez zou deze een of twee raketlanceerbuizen kunnen omvatten. Het beeld is echter te wazig om er uit op te kunnen maken voor welk type raketten.

Noord-Korea beschikt al over een aanzienlijk arsenaal ballistische raketten die vanaf land kunnen worden afgeschoten. Sommige daarvan kunnen volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie het vasteland van de Verenigde Staten bereiken. Het noorden boekt volgens het ministerie ook vooruitgang bij het verkleinen van atoomkoppen, zodat ze op raketten passen.

Een Noord-Koreaanse duikboot met raketten kan een extra bedreiging vormen voor Zuid-Korea, Japan en Amerikaanse bases in Oost-Azië. Maar het ontwikkelen van een dergelijk wapen is tijdrovend en geldverslindend, zegt Bermudez. Experts wijzen er ook op dat de onderzeeboten waar Noord-Korea over beschikt over het algemeen oud en kwetsbaar zijn.