Formule 1 werkt toe naar 1000pk-motoren

Peterselieman

De Formule 1-wereld werkt toe naar motoren met meer dan 1000 pk. Tijdens een vergadering in Genève is gesproken over het voorstel om de sport zowel aantrekkelijker als uitdagender te maken. Over twee jaar zou het al zover kunnen zijn.

Een van de redenen om te kijken naar het introduceren van krachtiger motoren is Max Verstappen. De pas 17-jarige Nederlander zal komend seizoen zijn racebuut in de Formule 1 maken. De sport zou te makkelijk zijn geworden. Om meer uitdaging te krijgen is een van de zaken het opvoeren van het motorvermogen.

Dit kan prima met de huidige 1,6-liter V6-turbomotoren. Deze leveren nu ongeveer 760 pk, maar door de beperkingen in de brandstoftoevoer op te heffen en meer toeren toe te staan zou 1000 pk mogelijk moeten zijn. Nu draaien de krachtbronnen nog minder dan 12.000 toeren per minuut, terwijl volgens de regels maximaal 15.000 toeren per minuut toegestaan is.

Later deze maand komen de technisch directeuren van de Formule 1-teams bijeen om te praten over de meer krachtige motoren. Daarna zal het aan de orde komen in de vergadering van de F1 Strategy Group.