Krajicek blijft hopen op echte topper

Maarten (rubbereend)

Richard Krajicek presenteerde donderdag opnieuw een deelnemersveld van het ABN AMRO World Tennis Tournament zonder een speler uit de top drie van de wereld. Toch houdt de toernooidirecteur hoop dat hij de komende jaren Novak Djokovic, Rafael Nadal of Roger Federer nog eens naar Rotterdam kan halen.

"Ik dacht dat het dit keer echt zou lukken met Djokovic", zei Krajicek in het kantoor van de naamgever van het toernooi. "Tijdens Wimbledon zei hij tegen mij dat de kans fifty-fifty was. Helaas heeft hij na de Australian Open toch voor een rustpauze gekozen. Maar ik leg me er zeker niet bij neer. Volgend jaar ga ik het weer proberen."

Krajicek beseft wel dat het steeds lastiger wordt om een echte topper te strikken. "Het is de laatste acht, negen jaar wel veranderd. Vroeger kon je spelers nog wel aantrekken met veel geld, maar de jongens verdienen al zoveel. Bij Nadal had ik nog wel de beste kans gehad, maar hij kiest vanwege zijn knie voor gravel. Federer is hier een paar keer geweest, maar wil nu meer rust. Ze worden ook ouder en letten beter op hun lichaam."

De oud-Wimbledonkampioen is desondanks best tevreden met zijn spelersveld. De Schot Andy Murray, de Zwitser Stanislas Wawrinka en de Kroaat Marin Cilic, winnaar van de US Open, gelden als de belangrijkste publiekstrekkers. "Als iemand als Federer er is, geeft dat natuurlijk wel een bepaalde vibe aan het toernooi, maar alles draait dan wel om hem. Nu hebben we een heel mooi veld voor de echte tennisliefhebbers."

De Nederlandse inbreng komt van Robin Haase en Jesse Huta Galung, die zich beschikbaar heeft gesteld om in het dubbel met een amateurtennisser te spelen. Igor Sijsling kwam ook in aanmerking voor een uitnodiging, maar hij wilde niet wachten op Krajicek en besloot zich in te schrijven voor Memphis. Sijsling haalde vorig jaar de halve finales in Rotterdam.

"Ik vind het jammer dat Sijsling naar Amerika gaat. Ik had de twee beste Nederlanders er graag bij gehad", zei Krajicek. "Ik heb tot eind december ook geen contact gehad met Sijsling. Helaas wilde hij niet langer wachten en daarom gaat de wildcard nu naar Robin. Ik heb nu nog wel een wildcard over. Thiemo de Bakker is hiervoor zeker een gegadigde, maar ik houd de kaart tot het laatste moment achter de hand."