De Rooy verliest veel tijd in Dakar Rally

Peterselieman

De vierde etappe van de Dakar Rally heeft voor veel Nederlandse equipes grote problemen opgeleverd. Een van degenen die veel tijd verloor was Gerard de Rooy. De Nederlander liep al snel een gebroken achterdifferentieel op met zijn Iveco-vrachtwagen en verloor zes uren. Een topklassering kan hij vergeten.

Ook Frits van Eerd kende de nodige pech. De vrachtwagen van de Jumbo-eigenaar vloog in brand, waarna dit met hulp van Ton van Genugten geblust is. Fried van de Laar had verbrande koppelingsplaten en is uiteindelijk met een grote achterstand over de streep gekomen.

Gert Huzink ging met zijn Tatra-truck op zijn zij, waarna Gerrit van Werven hem te hulp schoot. Nadat Huzink weer rechtop stond ging Van Werven om, waarna Huzink hem weer op vier wielen zette. Gezamenlijk bereikten ze uiteindelijk de finish. Ook Frans van Lankveld lag op zijn zij. Het is onduidelijk in hoeverre de problemen bij deze trucker opgelost zijn en waar hij zich op de proef bevindt. Mogelijk is Vick Versteijnen bij hem in de buurt. Ook Jan Lammers had weer pech, maar hij heeft de streep wel bereikt. Tot slot kwam ook Maurik van den Heuvel zwaar in de problemen. Het vermogen van zijn DAF viel weg, waardoor hij de duinen niet meer op kwam. Via een binnendoorweg is hij naar het bivak gereden. Hij hoopt ondanks het missen van waypoints wel te mogen starten.

Bij de auto's mocht Tom Coronel toch aan de vierde etappe beginnen. De buggy-rijder kwam in het donker bij de duinen aan en besloot daar te overnachten. Zodra het licht wordt gaat hij op weg naar de finish. Nog niet bekend is of Coronel verder mag rijden in de Dakar. Hij vecht diskwalificatie in de derde etappe aan. De Nederlander hielp een andere coureur, maar miste hierdoor wel waypoints en de finish van de etappe.

Bij de motoren is het voorbij voor Guillaume Martens. Hij liep bij een val een schouderblessure op en moest opgeven. Humphrey Senn van Basel is nog onderweg. Hij staat samen met enkele andere rijders zonder benzine vast in de duinen.

De Rooy in betere tijden tijdens deze Dakar (PRO SHOTS/Dppi)
De Rooy in betere tijden tijdens deze Dakar (PRO SHOTS/Dppi)