Barreda breidt voorsprong in Dakar uit

Peterselieman

Joan Barreda Bort heeft zijn voorsprong in de Dakar Rally uitgebreid. De Spanjaard had in de etappe van Chilecito naar Copiapo een voorsprong van twee minuten op Marc Coma. Pablo Quintanilla verraste in Chili voor eigen publiek met een derde plaats op bijna drie minuten.

De coureurs kregen vandaag te maken met een lange verbindingsroute over de Andes richting Chili. Daarna stond een proef van 315 kilometer op het programma met aan het eind dertig kilometer duinen. Barreda Bort bleek duidelijk de sterkste vandaag. Alleen Coma en Quintanilla konden in zijn buurt blijven, terwijl de rest meer dan tien minuten toe moest geven.

Beste Nederlander was wederom Hans Vogels die op 21 minuten achterstand knap achttiende werd. Voor de winnaar van de eerste etappe Sam Sunderland is de Dakar voorbij. Een gebroken schouder zorgde ervoor dat de Brit op moest geven.

In het klassement heeft Barreda Bort nu een voorsprong van bijna dertien minuten op Coma. Derde, op meer dan twintig minuten, staat de Portugees Paulo Gonçalves. Vogels is op plek 22 met 1.16 uur achterstand de beste Nederlander.

Quads
Rafal Sonik is bij de quads hard op weg naar de eindzege. De Pool had op de streep een voorsprong van ruim drie minuten op de Chileen Ignacio Casale. Mohammed Abu-Issa uit Qatar pakte op ruim dertien minuten de derde plaats. De Nederlander Kees Koolen is met ruim een half uur achterstand negende geworden.

Sonik heeft in het klassement een voorsprong van bijna vier minuten op Sergio Lafuente. Sonik is tegen een straf van vijftien minuten aangelopen. Casale, die twintig minuten straf aan de broek heeft, staat derde op ruim dertien minuten van de Pool. Koolen is de nummer acht met ruim een uur achterstand.