Linkse groepering eist weer aanslag Istanbul op

Redactie

De linkse groepering Revolutionaire Volksbevrijdingspartij (DHKP-C) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag op een politiebureau in Istanbul dinsdag. Bij de aanslag werd een agent gedood en raakte een ander gewond.

Volgens de autoriteiten werd de aanslag gepleegd door een vrouw, die met een bomgordel het bureau in de populaire wijk Sultan Ahmet binnenliep en haar explosieven tot ontploffing bracht.

DHKP-C liet op haar website weten achter de aanslag te zitten en noemde deze een 'daad van opoffering'. De terroriste die de aanslag pleegde, werd door de groep bij naam genoemd: Elif Sultan Kalsen. "Onze offerstrijder is martelares geworden, een politieman die hoeder is van de stelende, moordende fascistische staat is gestraft met de dood."

De groepering zegt de aanslag te hebben gepleegd als vergelding voor de dood van een 15-jarige jongen, tijdens de grootschalige demonstraties in de stad in 2013.

Vorige week eiste de groepering al de verantwoordelijkheid op voor een andere aanslag op de politie in Istanbul. Daarbij wierp een man in de buurt van het kantoor van de premier granaten naar agenten en schoot hij met een vuurwapen voor hij kon worden overmeesterd.

DHKP-C streeft de stichting van een socialistische staat na. De beweging wordt door Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten als een terreurorganisatie beschouwd.