De Rooy moet Russen voorlaten in Dakar

Peterselieman

Gerard de Rooy heeft zijn aanval in de derde etappe van de Dakar Rally niet door kunnen zetten. In de 284 kilometer lange etappe tussen San Juan en Chilecito moest de Nederlandse trucker de equipes van Airat Mardeev en Andrey Karginov voor laten gaan.

De Rooy lag in het begin van de etappe voor op de concurrenten, maar de Kamazzen kwamen in de slotfase sterk opzetten. Mardeev had op de streep een voorsprong van bijna twee minuten op Karginov, terwijl De Rooy ruim vier minuten toe moest geven. Hans Stacey moest bijna dertien minuten toegeven en werd negende, voor Wuf van Ginkel die maar liefst 21 minuten meer dan Mardeev nodig had.

In het klassement leidt Mardeev met een voorsprong van bijna acht minuten op Ales Loprais. Enkele tellen hieracter staat Karginov. Beste Nederlander is De Rooy met een zevende plaats en tien minuten achterstand. Stacey staat met twaalf minuten achterstand achtste. Marcel van Vliet bezit positie tien meer dan 26 minuten achter de koploper.

Morgen rijden de deelnemers van Chilecito naar Copiapo. De motoren, quads en auto's rijden een proef van 315 kilometer, terwijl de vrachtwagens 174 getimede kilometers af moeten leggen.