EU wil uitleg van Turkije over migranten

Redactie

De Europese Unie wil dat Turkije uitleg geeft over hoe het mogelijk is dat mensensmokkelaars twee vrachtschepen met migranten het land uit hebben gekregen zonder dat de Turkse autoriteiten dat in de gaten hadden. "Gezien de gebeurtenissen van de afgelopen met de twee schepen willen we dat de Turkse autoriteiten de zaak ophelderen", aldus woordvoerder van de Europese Commissie Natasha Bertaud.

De vrachtschepen werden vorige week ontdekt in de Middellandse Zee. Aan boord waren meer dan duizend migranten, veelal vluchtelingen uit Syrië. De mensensmokkelaars hadden de vluchtelingen opgesloten en waren tussen Griekenland en Italië van boord gegaan.

Volgens Bertaud wordt op 'politiek en technisch niveau' overleg gevoerd met de Turkse autoriteiten. "Het is altijd hetzelfde gebied waar de schepen vertrekken en er is dus een probleem dat opgelost moet worden." Het Turkse ministerie van buitenlandse zaken wilde vooralsnog niet reageren op de kwestie. De Europese grensbewakingsdienst Frontex meent dat de smokkelaars vanuit het zuidwesten van Turkije opereren en geen onderdeel uitmaken van een grotere organisatie.

In 2014 werden rond de 170 duizend immigranten gered op zee. De meesten probeerden vanaf de Libische kust Europa te bereiken in wrakke, niet zeewaardige boten.