Kraft wint Vierschansentournee, zware val Ammann

heywoodu

De Oostenrijker Stefan Kraft heeft de Vierschansentournee op zijn naam geschreven. De 21-jarige kwam voor eigen publiek in Bischofshofen tot de derde plaats, maar zag concurrent - en dagwinnaar - Michael Hayböck net niet genoeg punten goedmaken. 

In Innsbruck domineerde Hayböck alle sprongen behalve die in de wedstrijd, in Bischofshofen liet hij zien het toch ook in de competitie aan te kunnen. In de eerste ronde sprong de Oostenrijker naar 137,5 meter, meters verder dan de rest. Met zijn 146,8 punten maakte hij 9,5 punten goed op zijn land- en kamergenoot Kraft, maar tegenover het Duitse ZDF liet Hayböck al weten dat het erg lastig zou worden om de Tournee te winnen: "Ik moet totaal 23 punten goedmaken, dan moet Stefan tegenvallen en ik een geniale sprong laten zien." De strijd om de derde plek in de eindstand ging ook na de eerste ronde tussen de Sloveen Peter Prevc en de Japanner Noriaki Kasai. Net als in de tussenstand namen ze na de eerste sprong de derde en vierde plek in.

De tweede ronde werd overschaduwd door een zware val van Simon Ammann. De Zwitser sprong naar 136 meter, maar viel bij de landing voorover en schoof over de sneeuw. Hij bleef minutenlang liggen voor hij met een brancard afgevoerd werd. Na afloop van de wedstrijd meldde het Oostenrijkse ÖRF dat de Zwitser naar omstandigheden in orde is. Voorin liet Prevc een sterke sprong zien, maar Kasai kwam er ruim overheen. Het was voor de Japanner echter niet genoeg om de Sloveen in het klassement voorbij te steken. Kraft, die als voorlaatste sprong, kwam tot een relatief matige afstand, waardoor Hayböck nog een kans op de eindzege had. Dat lukte echter niet, hoewel hij wel de dagzege voor zich op kon eisen. Kasai werd tweede, tussen de twee Oostenrijkse vrienden.

Kraft gaat na zijn eindzege op de schouders bij teamgenoten Manuel Fettner (links) en Gregor Schlierenzauer (rechts) (Foto: Getty)

Voor Kraft was het een bijzondere overwinning. Hij woont slechts een paar minuten van Bischofshofen en traint regelmatig op de Paul-Ausserleitner-Schanze. Hij is tevens de eerste springer uit het Salzburgerland die de Tournee wint sinds Sepp Bradl, die in 1953 de eerste editie won. Dat een Oostenrijker wint is in de laatste jaren eerder regel dan uitzondering: Sinds Janne Ahonen in 2008 won is elke eindzege naar het alpenland gegaan.

De val van Ammann, vergelijkbaar met de val van de Amerikaan Nick Fairall een dag eerder (Bron: YouTube)