Journalist New York Times zwijgt over bron

Redactie

Een journalist van The New York Times heeft maandag opnieuw geweigerd enige informatie prijs te geven over een van zijn bronnen. James Risen schreef in zijn in 2006 verschenen boek State of War over een mislukt plan van de Amerikaanse regering om Iran van niet-werkende nucleaire blauwdrukken te voorzien, via een Russische tussenpersoon. De Amerikaanse regering wil Risens bron vervolgen voor het lekken van vertrouwelijke informatie.

Risen verscheen maandag in de rechtbank in Alexandria, in de staat Virginia, voor een ongebruikelijke voorbereidende hoorzitting. De zitting was bedoeld om vast te stellen wat voor soort vragen de openbaar aanklager Risen wil stellen, als hij wordt opgeroepen als getuige. Risen weigert al jaren zijn bron prijs te geven, maar een hof van beroep oordeelde dat zijn status als journalist hem niet vrijstelt van de oproep om te getuigen.

Toen Risen werd gevraagd of hij ongenoemde bronnen vertrouwelijkheid had beloofd wilde hij in eerste instantie niet antwoorden. Na overleg met zijn advocaten gaf hij toe dat hij aan sommige bronnen heeft beloofd om hun namen geheim te houden. Hij benadrukte ook dat hij onder geen beding iets zal zeggen over de identiteit van zijn bronnen of over de informatie die ze hem hebben gegeven.

De regering heeft een verdachte op het oog in de zaak: voormalig CIA-medewerker Jeffrey Sterling. De regering weet onder meer dat Sterling en Risen intensief contact onderhielden per telefoon en e-mail. Rechter Leonie Brinkema heeft eerder geopperd dat de regering op basis van deze informatie haar zaak kan voeren, zonder de getuigenis van Risen. Het is nu aan de openbaar aanklager om te beslissen of Risen volgende week als getuige wordt opgeroepen.